Gratinert blomkål
Dette er en enkel og god måte å gratinere blomkålen på. I stedet for først å koke den, baker du den i ovnen før du heller over ostesausen og setter formen tilbake i ovnen. Server gjerne med en frisk grønn salat.
2 porsjoner | 1 time
1 liten blomkål
4 dl melk
2 ss hvetemel
2 ss smør
1/3 ts muskatnøtt, finrevet
1 ss hvitvinseddik
en håndfull parmesan, revet
en håndfull cheddar, revet
3 ss bladpersille, finhakket
en håndfull grove brødsmuler
olivenolje
salt
pepper
Varm opp ovnen til 200 grader, over- og undervarme.
Del blomkålen i små buketter. Vend dem i olje, strø på litt salt og spre dem utover en liten ildfast form eller steikepanne som tåler å stå i ovnen. Steik i ovnen i 30 minutter.
Imens lager du ostesausen:
Smelt smør i en kjele og visp inn melet til blandingen har en deigete konsistens. Ha i melka og kok opp mens du visper. Når sausen har en tjukk og jevn konsistens, skrur du av plata. Rør inn osten litt og litt til den har smeltet helt inn i sausen. Ha i eddik og muskat. Smak til med salt og pepper.
Hell sausen over blomkålen. Topp med brødsmuler og persille og ringle over olivenolje. Steik videre i ovnen i 15–20 minutter til mørke flekker har dannet seg på toppen.